Vijesti iz Alohe

Što je uopće mentalna aritmetika koja nam je donijela svjetskog prvaka?

Stručnjak nam otkriva koliko su korisne alternativne metode učenja

Uspjeh osmogodišnjeg Patrika Čudića, koji je u Kini obranio titulu svjetskog prvaka u mentalnoj aritmetici, povećao je zanimanje za alternativne metode učenja i ponovno otvorio pitanje je li uspio zahvaljujući ili unatoč našem školskom sustavu. Evo što o tome kaže prof. dr. sc. Josip Burušić, koautor knjige ‘STEM daroviti i talentirani učenici – Identifikacija, metode nastavnog rada i profesionalno usmjeravanje’

Svako malo pročuje se kako se netko iz Hrvatske proslavio i iz svijeta donio neku medalju s natjecanja mladih fizičara, kemičara ili matematičara. Ovaj vikend saznali smo tako da je osmogodišnji Zagrepčanin Patrik Čudić na svjetskom prvenstvu u Kini obranio zlato u mentalnoj aritmetici.

Abakus stimulira obje polutke mozga

Ukratko, riječ je o programu učenja zasnovanom na drevnoj računaljki, abakusu. Razvoj mozga potiče tako što stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Uz to, kažu, program mentalne aritmetike pozitivno utječe na razvoj razmišljanja te potiče niz vještina i sposobnosti koje su djetetu potrebne u životu – od koncentracije, preko boljeg pamćenja, do razvoja refleksa, veće kreativnosti i sposobnosti vizualizacije.

Članak u cijelosti pročitajte na tportal.hr

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Klikom na gumb "Slažem se" prihvaćate kolačiće u skladu s našom Politikom kolačića.